Skip to content


Dezbaterea „Curtea de Justiţie şi foştii piloni ai UE după intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona”, 20 ianuarie 2012

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din România organizează, în seria „Cultura dreptului european”, la data de 20 ianuarie 2012, ora 12, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125

Dezbaterea

„Curtea de Justiţie şi foştii piloni ai UE după intrarea in vigoare a

Tratatului de la Lisabona

Pornind de la o lucrare publicată la Oxford University Press (Alicia Hinarejos, Judicial Control in the European Union Reforming Jurisdiction in the  Intergovernmental Pillars, Oxford University Press, 2009), prezentările, urmate de discuţii, vor urmări câteva dintre consecinţele abandonării structurii în piloni a Uniunii Europene odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, după cum urmează (lista nu este exhaustivă):

– extinderea competenţelor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, limite şi consecinţe de ordin practic;

– Carta drepturilor fundamentale a UE şi incidenţa dispoziţiilor ei asupra materiilor incluse anterior în foştii piloni interguvernamentali;

– tendinţe şi evoluţii recente în jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

– aspecte din jurisprudenţa pertinentă a instanţelor judecătoreşti din România, precum şi a Curţii Constituţionale;

– prezentarea volumului Paul Craig, Gráinne de Búrca (eds.), The Evolution of EU Law, ediţia a doua, Oxford University Press, 2011.

Participanţilor li se vor distribui în avans materiale care vor face obiectul conferinţei.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate. Nu se percepe taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor, prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro).

Parteneri: Oxford University Press; Revista Română de Drept European, JurisclasorCEDO, Revista Forumul Judecătorilor, Editura Universitară, Revista „Dreptul” – Uniunea Juriştilor din România; Editura C.H.Beck, SSJ.

Parteneri media: AGERPRES, JURIDICE.ro, infolegal.ro, caleaeuropeana.ro, Curierul Judiciar.

Scurta prezentare a evenimentului.

Sesiunea de dezbateri a fost deschisa de prof univ. dr. Mihai Sandru (foto) prin prezentarea Raportului CSDE pentru 2011.

Foto Sorin Lupsa, Agerpres

In continuare a fost prezentat volumul Alicia HinarejosJudicial Control in the European Union Reforming Jurisdiction in the  Intergovernmental Pillars, Oxford University Press, 2009.

In cadrul dezbaterilor, dl. Mihai Banu cercetator asociat in cadrul CSDE a evidentiat consecinţele abandonării structurii în piloni a Uniunii Europene odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona si a prezentat contextul cauzei CJUE, C-411/10, nepublicata. O scurta prezentare va fi publicata in cadrul rubricii permanente dedicata activitatilor CSDE din Revista Romana de Drept European.

A urmat conferinta sustinuta de catre dl. drd. Daniel Gradinaru (judecator, Curtea de Apel Bucuresti) referitoare la „Garanţia rejudecării persoanei judecate şi condamnate în lipsă, cu ocazia executării unui mandat european de arestare. Înţelesul sintagmei „persoană judecată în lipsă”, în practica instanţelor naţionale în baza 5221 Cod procedură penală„. Prezentarea dlui Gradinaru va fi publicata in revista Curierul Judiciar. [UPDATE – a fost publicata in CJ, nr. 4/2012]

Posted in Evenimente.



aaaa