Skip to content


Consultare privind reglementarea inteligenței artificiale în cadrul Consiliului Europei, 15 aprilie 2021 (CSDE-SCE-28)

Institutul de Cercetari Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române – CSDE – Centrul de Studii de Drept European

Consultare privind reglementarea inteligenței artificiale în cadrul Consiliului Europei

15 aprilie 2021

gmeet

Inteligența artificială (AI) este un subiect de actualitate, atât statele cât și organizațiile internaționale încercând să-l contureze și să-l reglementeze. Prin impactul pe care îl are asupra vieții oamenilor, de la viața privată la dreptul la un mediu sănătos, de la protecția datelor la drepturile sociale, inteligența artificială este o parte din noile tehnologii și o parte a noilor probleme pe care juriștii vor trebui să le rezolve. În cadrul Uniunii Europene, inteligența artificială este promovată între cele  6 politici cheie ale noii Comisii Europene, respectiv ” O Europă pregătită pentru era digitală”. Pe de altă parte, Consiliul Europei a realizat pași semnificativi în abordarea inteligenței arficiale.

În cadrul Consiliului Europei a fost constituit un Comitet ad-hoc pentru inteligența arficială (CAHAI). Consiliul Europei a aprobat în decembrie 2020 un studiu de fezabilitate [Feasibility Study, Strasbourg, 17 December 2020 CAHAI(2020)23] se pregătesc elementele unui cadru juridic privind proiectarea, dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale (AI) bazat pe standardele Consiliului Europei privind drepturile omului, democrație și statul de drept.

Acesta a dedicat o pagină web peentru consultare publică instituțională, la care Centrul de Studii de Drept European va participa. În vederea elaborării unui răspuns, va fi organizat un focus grup în data de 15 aprilie 2021, la care vor participa Daniel-Mihail Șandru, Cătălina Goanță, Nicolae Dragoș Ploeșteanu, Irina Alexe, Raul Felix Hodoș, Andy Pușcă, Alexandra Pană, Alexandru Georgescu, Daniela Duță, Mihai Alexe, Adrian Mantoiu si Bogdan Covrig.

Evenimentul se bucură de participarea Centrului pentru Protecția Datelor din cadrul Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Despre focus grup

Posted in Cercetare, Consultari Europene, Focus grup.



aaaa