Skip to content


Corneliu Birsan: „Reprezintă Protocolul nr. 14, prin modificările procedurale introduse, o soluţie pentru „redresarea” situaţiei Curţii?” si lansare „Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Ediţia 2” (Academia Romana, 27.10.2010)

Editura C.H. BECK are deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 27 octombrie 2010, ora 12 00, la lansarea lucrării Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole. Ediţia 2, avându-l ca autor pe domnul prof.univ.dr. Corneliu Bîrsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Evenimentul – sustinut de catre Centrul de Studii de Drept European – Institutul de Cercetari Juridice, Academia Romana – va avea loc în cadrul Academiei Române, în Aula Academiei, din Calea Victoriei 125, Sector 1, Bucureşti.

Lansarea va debuta cu discursul domnului Corneliu Bîrsan pe o temă de maximă actualitate: „Reprezintă Protocolul nr. 14, prin modificările procedurale introduse, o soluţie pentru „redresarea” situaţiei Curţii?”

În continuare vor ţine discursuri domnul prof.univ.dr. Valeriu Stoica, domnul conf.univ.dr. Flavius-Antoniu Baias, decan al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, domnul Răzvan Horaţiu Radu, Agentul Guvernamental al României la CEDO, domnul prof.univ.dr. Corneliu-Liviu Popescu şi domnul prof.univ.dr. Valerian Cioclei.

La cinci, respectiv patru ani de la apariţia primei ediţii a lucrării Convenţia europeană a drepturilor omului. Comentariu pe articole, reeditarea şi readucerea ei la zi s-au impus cu necesitate absolută. Noua ediţie pe care v-o propunem este elaborată într-un singur volum, în care sunt tratate atât drepturile substanţiale reglementate de Convenţie, cât şi, în ordinea strictă a textelor (art. 19-59), procedura în faţa Curţii, executarea hotărârilor şi celelalte probleme legate de regimul juridic al tratatului internaţional care este Convenţia: notificare, rezerve, denunţare, intrare în vigoare, după care sunt tratate drepturile şi libertăţile garantate prin protocoalele adiţionale la Convenţie.

Veţi observa cu uşurinţă evoluţia jurisprudenţei Curţii în intervalul relativ scurt de timp scurs de la apariţia primei ediţii a lucrării, practic în privinţa tuturor drepturilor şi libertăţilor cuprinse în sistemul european de protecţie a drepturilor omului. De asemenea, dacă la apariţia celui de al doilea volum al primei ediţii (2006) se aştepta cu multă nerăbdare în cercurile Consiliului Europei intrarea în vigoare a Protocolului nr. 14 la Convenţie, menit să modifice, în sensul relativei ei simplificări, procedura în faţa Curţii, prin ratificarea acestui Protocol de către Rusia în februarie 2010, la 1 iunie anul acesta dispoziţiile sale au devenit „operaţionale”. În esenţă, acestea privesc introducerea posibilităţii declarării unor cereri ca inadmisibile de către un complet de judecător unic, posibilitatea examinării unor cereri admisibile ce au ca obiect drepturi şi libertăţi cu privire la care există o jurisprudenţă „bine stabilită” a Curţii de către Comitetele de trei judecători şi introducerea unui nou criteriu de admisibilitate, anume reclamantul să fi suferit un „prejudiciu important” prin încălcarea dreptului garantat de Convenţie pe care o pretinde prin cererea sa (art. 35 § 3 lit. b).

Ne-am bucura să fiţi alături de noi la acest eveniment de marcă în peisajul literaturii juridice româneşti. Vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră până la data de 22 octombrie 2010 la telefon: 021.410.08.47, Int. 112 / 116; fax: 021.410.08.48 sau e-mail: marketing@beck.ro. Persoanele de contact din partea Editurii C.H. Beck sunt Carmen Pitic şi Loredana Pelmuşi.

Posted in Evenimente.



aaaa