Skip to content


Conferinta CSDE: «Principiul subsidiarităţii în contextul Tratatului de la Lisabona», susţinută de LL.M. Simona Constantin, 12.04.2010

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 12 aprilie 2010, ora 14, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei, nr. 125, Sala de Consiliu,

Conferinţa «Principiul subsidiarităţii în contextul Tratatului de la Lisabona»,

susţinută de LL.M. Simona Constantin.

Prezentarea din 12 aprilie 2010 vizează o analiză a principiului subsidiarităţii în contextul Tratatului de la Lisabona. Pentru poziţionarea şi înţelegerea principalelor aspecte ce privesc subsidiaritatea, analiza va debuta cu schiţarea retrospectivă a cadrului juridic ce reglementează principiul subsidiarităţii, dar şi a modului în care acest principiu a fost aplicat până în prezent. În continuare, va fi expus şi analizat cadrul juridic ce reglementează subsidiaritatea în temeiul Tratatului de la Lisabona, evidenţiindu-se principalele aspecte juridice şi oferindu-se o interpretare a modului în care principiul ar putea fi aplicat în perspectivă. În cadrul prezentării vor exista de asemenea referiri la aspecte precum exercitarea competenţelor în cadrul Uniunii Europene, echilibrul puterilor şi dinamici interinstituţionale.

Simona Constantin este doctorand în drept european al Facultăţii de Drept a Universităţii din Tilburg, Olanda şi conduce un proiect de cercetare intitulat „Dincolo de subsidiaritate. Negocierea şi echilibrarea puterilor discreţionare naţionale în Uniunea Europeană”. În contextul acestui proiect de cercetare, Simona a lucrat pentru Comisia Europeană şi pentru Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, acumulând experienţă în domeniul dinamicilor interinstituţionale şi luarea deciziilor în Uniunea Europeană. Este absolventă a unui masterat în drept european şi internaţional la Universitatea din Amsterdam, Olanda.

Confirmarea participării se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) până la data de 11 aprilie 2010. Solicitanţii sunt rugaţi să menţioneze: numele şi prenumele, afilierea instituţională şi funcţia, precum şi domeniul de interes în materia dreptului european.

Informaţii suplimentare şi materiale referitoare la conferinţă vor fi disponibile la adresa www.csde.ro

Este încurajată participarea la lucrările conferinţei cu prezentări vizând subiectele enumerate anterior dar şi altele referitoare la probleme conexe ce ar putea fi de interes. În acest sens, doritorii pot adresa o solicitare de înscriere pe lista vorbitorilor, trimiţând şi un scurt rezumat al principalelor puncte ce ar urma să fie atinse, la adresa de e-mail mihai.sandru@csde.ro.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate.

Nu se percepe taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor. Sunt aşteptate propuneri de sponsorizare a evenimentului.

Partener media principal: www.juridice.ro

Partener media: www.caleaeuropeana.ro

Parteneri:  Editura Wolters Kluwer, Editura Universitară, Revista Română de Drept Comunitar, Societatea de Ştiinţe Juridice, Peli Filip. Fotografii: ujmag.ro/ Universul Juridic

NOTA. Simona Constantin a publicat a parte a rezultatelor cercetarilor sale in Revista Romana de Drept European:

Simona Constantin, Reconsiderarea subsidiarităţii şi echilibrul puterilor în UE în lumina Tratatului de la Lisabona şi dincolo de acesta, RRDC, nr. 3/2010, p. 134-155.

Posted in Evenimente.

Tagged with , , , , .



aaaa