Skip to content


Dezbaterea din seria IADUER – „Interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România – Respingerea intrebarilor preliminare”, 23.03.2011

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din România organizează la data de 23 martie 2011, ora 14.00, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, Sala de Consiliu

Dezbaterea din seria IADUER

Interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România

În luna decembrie Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a pronunţat primele ordonanţe (motivate) prin care au respins întrebări preliminare trimise de către instanţe din România. Această situţie este corelată cu o creştere statistică a numărului de întrebări preliminare ale instanţelor din România.

Redactarea întrebărilor preliminare constituie prima etapă esenţială (urmată de răspunsul Curţii de Justiţie şi de aplicarea soluţiei de principiu la speţă) a cooperării dintre instanţele naţionale şi Curtea Europeană de Justiţie. Formularea întrebărilor este precedată de informaţii esenţiale pentru ca instanţa europeană să fie în cunoştinţă de cauză cu privire atât la aspectele de fapt, cât la dreptul naţional aplicabil în cauză (în special informaţii referitoare la dreptul naţional pertinent).

Departe a constitui o excepţie în practica, mai veche sau mai nouă, a Curţii Europene de Justiţie, considerăm că o dezbatere cu privire la acest subiect este utilă atât practicienilor – avocaţi judecători – dar constituie şi o continuare a cercetării, declanşate în anul 2010, cu privire la interpretarea şi aplicarea dreptului U.E. de către instanţele din România.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate. Nu se percepe taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor.

Cu stimă,

Conf. univ. dr. Mihai Şandru

Agenda provizorie:

Dragoş Călin, Nota de  informare a CJUE – caracter juridic; prezentare generală

Mihai Banu, Ordonanţa motivată în cauza Bejan

Mihai Şandru, Respingerea pentru absenţa explicării cadrului factual al acţiunii interne

Elaine  Fahey, Practice and procedure 234 ECPrezentarea volumului Elaine Fahey, Practice and Procedure in Preliminary References to Europe: 30 years of Article 234 EC Caselaw from the Irish Courts, First Law, Dublin, 2007, ISSN 978-1-904480-84-6 (www.firstlaw.ie; http://www.bloomsburyprofessional.com/)  Detalii

Reflectarea evenimentului JURIDICE.ro – Alexandra Popescu

Recenzia volumului: Daniel Mihail SandruReview of Elaine Fahey, Practice and Procedure in Preliminary References to Europe: 30 Years of Article 234 EC Caselaw from the Irish Court, (April 1, 2011). RRDE – Revista Română de Drept European (Wolters Kluwer Romania), No. 2, pp. 209-212, 2011. Available at SSRN academia.edu researchgate

 

Partener: Societatea de Stiinte Juridice

Partener media: Juridice.ro

 

Cum a fost – preluare JURIDICE.ro – Alexandra Popescu

Cum a fost

In luna decembrie Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat primele ordonante (motivate) prin care au respins intrebari preliminare trimise de catre instante din Romania. Aceasta situatie este corelata cu o crestere statistica a numarului de intrebari preliminare ale instantelor din Romania. Redactarea intrebarilor preliminare constituie prima etapa esentiala (urmata de raspunsul Curtii de Justitie şi de aplicarea solutiei de principiu la speta) a cooperarii dintre instantele nationale si Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Formularea intrebarilor este precedata de informatii esentiale pentru ca instanta europeana sa fie in cunostinta de cauza cu privire atat la aspectele de fapt, cat la dreptul national aplicabil in cauza (in special informatii referitoare la dreptul national pertinent).

  Cuvantul de deschidere a lucrarilor conferintei i-a apartinut domnului Mihai SANDRU care a multumit auditoriului pentru participare, prezentand o scurta istorie a evolutiei intrebarilor preliminare trimise de catre instantele din Romania Curtii de Justitie a Uniunii Europene.  Domnia sa a mentionat ca dezbaterile din seria IADUER isi propun sa monitorizeze toate hotararile instantelor nationale in care se interpreteaza si se aplica dreptul european. De asemenea, a adaugat faptul ca lucrarile conferintei de astazi vor fi publicate in numarul al doilea al Revistei Romane de Drept European. Domnia sa ii da cuvantul domnului Dragos CALIN.

Domnul Dragos CALIN a analizat Nota de informare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la efectuarea trimiterilor preliminare de catre instantele nationale, document ce poate fi incadrat mai mult ca un document de curtoazie diplomatica ce ajuta instantele nationale in colaborarea cu CJUE.

Multe dintre intrebarile preliminare transmise de catre instantele romane nu ajuta magistratii romani. Majoritatea intrebarilor preliminare care se trimit sunt referitoare la probleme legate de taxa de poluare si taxa de prima inmatriculare.

Nota de informare a CJUE a fost publicata in 2005, revizuita in 2008 si apoi in 2009 si cuprinde in principal detalii cu privire la:

> rolul Curtii in cadrul procedurii intrebarilor preliminare;
> decizia de a adresa o intrebare Curtii;
> momentul in care poate fi adresata o intrebare preliminara;
> forma trimiterii preliminare;
> efectele trimiterii preliminare asupra procedurii nationale;
> cheltuielile de judecata si asistenta judiciara;
> corespondenta dintre instanta nationala si Curte.

Nu exista un ghid orienativ care sa precizeze exact actul de procedura prin care poate fi sesizata Curtea, unele instante romane procedand la intocmirea unei incheieri de sesizare  (cauza C-263/1o) sau la pronuntarea unei sentinte sau decizii.

Incheierea de sesizare a Curtii pe care instanta nationala o redacteaza trebuie sa fie simpla, clara, precisa. De asemenea instanta nationala trebuie sa treaca prin propriul filtrul elementele esentiale ale spetei. In continuare, domnia sa a prezentat cateva exemple de intrebari care nu respecta procedura ceruta.

Domnul  Mihai SANDRU a facut analiza a trei intrebari preliminare respinse pentru nerespectarea cadrului factual si normativ – C-439/10C 440/10C-441/10. CJUE a retinut ca instanta romana ar fi trebuit sa explice mai exact fondul problemei. Sunt situatii in care Curtea de multe ori extrage una sau mai multe intrebari din intreaga expunere facuta de instanta nationala.

In cauza Baila (C-377/10), avand ca obiect o cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare formulata in temeiul articolului 267 TFUE de Tribunalul Dolj, Curtea a refuzat sa se pronunte asupra cererii formulate avand in vedere ca interpretarea dreptului Uniunii solicitata nu avea nicio legatura cu realitatea sau cu obiectul actiunii principale.

Domnul Mihai SANDRU i-a dat cuvantul domnului Mihai BANU. Domnia sa a facut o analiza amanuntita atat a problemelor de procedura cat si a celor de fond in Cauza Bejan.

Ultima parte a conferintei a fost dedicata prezentarii de catre domnul Mihai SANDRU a volumului Elaine FAHEY, Practice and Procedure in Preliminary References to Europe: 30 years of Article 234 EC Caselaw from the Irish Courts First Law, Dublin, 2007.

 

Posted in RomaniaEULaw - Interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania.

Tagged with .



aaaa