Skip to content


IER: Dezbaterea cu tema „Jurisprudenta CEDO: modalitati de diseminare si informare”, 8 februarie 2013

Institutul European din România

are plăcerea de a vă invita la dezbaterea cu tema

Jurisprudenta CEDO: modalităţi de diseminare si informare

ocazionată de

lansarea Culegerii de jurisprudenţă CEDO – cauze recente împotriva României, volumul III

8 februarie 2013, sala de conferinţe IER

(Bdul Regina Elisabeta nr.7-9, etaj IV)

coperta_culegere_vol.IIIÎn cadrul dezbaterii vor avea intervenţii doamna Irina Cambrea, Co-agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Ministerul Afacerilor Externe, domnul Flavian Popa, Sef serviciu, Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale si Programe, Consiliul Superior al Magistraturii, doamna Beatrice Ramăscanu, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, domnul Mihai Sandru, prof.univ.dr., coordonator al Centrului de Studii de Drept European, Academia Română [textul imbunatatit al interventiei pe site-ul IER], domnul Costin Fălcuţă, revizor jurist, Institutul European din România, coordonator al Culegerii de jurisprudenţă CEDO – cauze recente împotriva României, volumul III. Evenimentul va fi moderat de doamna Laura Mihăilescu, Sef Serviciu Coordonare Traduceri, Institutul European din România.

***

Activitățile de diseminare si informare cu privire la jurisprudenţa CEDO, urmăresc, în principal, o mai bună implementare a standardelor Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale la nivel național și, în consecință, prevenirea unor eventuale încălcări ale drepturilor omului, conducând astfel la reducerea numărului de plângeri inadmisibile ce încarcă rolul Curții și determină o durată mai mare de soluționare a plângerilor admisibile. Traducerea și publicarea unor decizii și hotărâri prin care instanța europeană a constatat că prevederile Convenției au fost respectate de către statul pârât au menirea de a contribui la o mai bună înțelegere a jurisprudenței CEDO, constituind, în special pentru magistrați, un instrument util în vederea unei corecte aplicări a Convenției.

Cel de-al treilea volum al seriei Culegerii de jurisprudenţă CEDO – Cauze recente împotriva României cuprinde o selecŢie de 34 de hotărâri relevante pronunţate în perioada ianuarie 2011 – iunie 2012. Hotărârile incluse în acest volum abordează, printre altele, problematici de principiu solutionate de Curtea europeană, cum ar fi dreptul la viaţă, dreptul la libertate si siguranţă, dreptul la libera exprimare (în special în ceea ce priveste presa sau administrarea justiţiei), dreptul la respectarea vieţii private si de familie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la un recurs efectiv s.a.m.d. Lucrarea se prezintă ca un instrument deosebit de util, datorită pertinentei si actualitătii deciziilor inserate, cu o largă adresabilitate, putând fi utilizat în activitatea zilnică de către practicienii dreptului – judecători, procurori, avocaţi etc. – dar si de către teoreticieni, studenţi sau cei care studiază materia drepturilor omului.

***

În speranţa că veţi putea da curs invitaţiei noastre, vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră până cel mai târziu joi, 7 februarie 2013, ora 14,00, la următoarele coordonate:

Florentina Costache, Sef serviciu a.i. Comunicare si Marketing, florentina.costache@ier.ro, tel. 314.26.96/97, fax 021 314 26 66.

DEZBATEREA

Jurisprudenţa CEDO: modalităţi de diseminare şi informare

ocazionată de

Lansarea Culegerii de jurisprudenţă CEDO – cauze recente împotriva României, volumul III

8 februarie 2013, sala de conferinţe IER

(Bdul Regina Elisabeta nr.7-9, etaj IV)

Agendă

10:00 – 10:30 Înregistrarea participanţilor

10.30 – 11.30 Jurisprudenţa CEDO: modalităţi de informare şi diseminare

Intervenţii:

Irina Cambrea, Co-agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Ministerul Afacerilor Externe

Flavian Popa, Şef Serviciu, Direcţia Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe, Consiliul Superior al Magistraturii

Beatrice Ramăşcanu, formator, Institutul Naţional al Magistraturii (tbc)

Mihai Şandru, prof. univ. dr., coordonator al Centrului de Studii de Drept European, Academia Română

Costin Fălcuţă, revizor jurist, Institutul European din România, coordonator al Culegerii de jurisprudenţă CEDO – cauze recente împotriva României, volumul III

Moderator: Laura Mihăilescu, Şef Serviciu Coordonare Traduceri, Institutul European din România

11:30 – 12:00 Intervenţii, comentarii, dezbateri

12:00 – 12:15 Concluzii

Institutul European din RomaniaINFOLEGAL, JURIDICE.ro

Posted in Evenimente.



aaaa