Skip to content


Tribunalul Neamț a formulat o trimitere preliminara privind interpretarea art. 2, 19 alin. (1) TUE și art. 47 CDFUE având ca obiect, pe fond, pensia de serviciu a judecătorilor.

CJUE, pendinte, nu este inregistrată

Tribunalul Neamț a formulat o trimitere preliminara privind interpretarea art. 2, art. 19 alin. (1) TUE și art. 47 CDFUE având ca obiect, pe fond, pensia de serviciu a judecătorilor.

Potrivit incheierii din 07.02.2025, disponibilă în rejust, textul intrebarilor preliminare este urmatorul:

„Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, care atunci când enunţă valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană, se referă la respectarea statului de drept, precum şi articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, potrivit cărora statele membre asigură o protecţie juridică efectivă, întemeiată pe dreptul de acces la o instanţă judecătorească independentă şi imparţială, trebuie interpretate în sensul că principiul independenţei judecătorilor se opune refuzului includerii în întinderea drepturilor pensiei de serviciu şi a componentei salariale reprezentată de indemnizaţia de detaşare/delegare, cunoscută sub denumirea de diurnă, componentă salarială ce nu a fost vărsată cu titlu de rambursare a cheltuielilor suportate efectiv pentru detaşare, cum ar fi fost cheltuielile de transport, de cazare sau de masă, acordată judecătorilor care au avut statutul de judecători detaşaţi/delegaţi, întrucât acest refuz derogă de la mecanismul de stabilire a pensiei judecătorilor pe baza unor criterii obiective, independente de intervenţia arbitrară a puterii executive şi a puterii legislative, având ca efect reducerea permanentă a nivelului remuneraţiei, cu încălcarea garanţiilor constituţionale menite să asigure judecătorilor o pensie de serviciu în conformitate cu demnitatea funcţiei lor şi cu sfera lor de atribuţii, precum şi faptul că justiţia este administrată de instanţe independente şi de judecători independenţi?”

I.1. Instanta națională –  Tribunalul Neamț

I.2. Stadiul procesual – fond

I.3. Initiativa trimiterii – părțile (reclamantul)

II. Întrebarile preliminare publicate în JO

III. Incidente procedurale și pledoarii la Curtea de Justiție

IV. Prezentarea Concluziilor Avocatului General

V.  Pronunțarea Curții de Justiție prin hotărârea preliminară sau ordonanță (motivată)

VI. Hotărârea pronunțată de catre instanța naționala după hotărârea preliminară

VII. Bibliografie

Toate trimiterile preliminare formulate de instanțe din România, înregistrate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

RoEULaw este un proiect realizat de Daniel-Mihail ȘANDRU, Dragoș-Alin CĂLIN și Constantin-Mihai BANU. RoEULaw – „interpretarea şi aplicarea dreptului Uniunii Europene de către instanţele din România” este un proiect științific în cadrul Centrului de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Romane în colaborare cu Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania. Proiectul are susținerea JURIDICE.ro

Posted in RomaniaEULaw - Interpretarea si aplicarea dreptului Uniunii Europene de catre instantele din Romania.



aaaa