Skip to content


JurisClasor CEDO

jurisclasor-cedoJurisClasor CEDO

ISBN: ISSN 2247 – 6911

Editura: Editura Universitara

Scopul proiectului JurisClasor CEDO

Proiectul reprezinta o initiativa a autorilor culegerii de jurisprudenta „Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei. Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile”, pusa in practica de Editura Universitara, care detine drepturile de autor asupra lucrarii, protejate de legislatia interna si internationala (copyright).

Scopul este reprezentat de publicarea online a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in limba romana.

In principal, vor fi introduse hotararile in cauzele impotriva Romaniei, iar pe masura dezvoltarii proiectului, vor fi introduse si cauze impotriva altor state, traduse in limba romana.

Recunoscand interesul general de a se asigura o cat mai buna cunoastere a jurisprudentei instantei europene, initiatorii proiectului urmaresc realizarea si depunerea de proiecte in vederea atragerii de fonduri europene sau internationale, precum si a altor resurse financiare private sau de stat, interne sau externe, in vederea finantarii actiunilor si activitatilor necesare atingerii scopului de a facilita accesul liber la resursele juridice pe care le detin.

Continutul bazei de date

Initial, au fost introduse hotararile din perioada 1994-2010 in forma sintetizata din culegerile „Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei. Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile” (vol. I-VI), publicate de Editura Universitara, insotite de forma publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si de forma originala, in limba engleza sau franceza.

Utilitatea practica a clasorului de jurisprudenta online rezida in faptul ca sunt tratate toate hotararile de condamnare pronuntate de Curtea europeana in cauzele impotriva Romaniei, de la 1 ianuarie 2010 si pana la 31 decembrie 2010, inclusiv cele nepublicate in Monitorul Oficial al Romaniei si cele pentru care nu s-a realizat o traducere neoficiala la care cei interesati sa poata avea acces.

Baza de date contine si mare parte din hotararile pronuntate in anul 2011, iar jurisprudenta va fi de acum inainte actualizata la cateva zile de la pronuntarea de noi hotarari de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Formatul hotararilor

Fiecare cauza in care Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost analizata si rezumata, fiind indicate autoritatile potential responsabile, cu observatii in ceea ce priveste modul in care acestea s-au conformat si au reactionat concret, dupa pronuntarea hotararilor.

Rezumarea hotararilor si extragerea argumentelor relevante din motivarea Curtii, cu riscul asumat de a afecta – catusi de putin – acuratetea textului original, constituie totusi un avantaj, deoarece este posibila parcurgerea in timp scurt a intregii jurisprudente CEDO si baza de date devine un instrument util oricarui teoretician sau practician al dreptului, deziderat caruia ii serveste si modul in care a fost conceput motorul de cautare.

Nu in ultimul rand, motivele expuse in analiza fiecarei spete privind autoritatile potential responsabile, desi emana de la autori, dar pe baza aprecierilor Curtii europene, constituie un punct de reper pentru activitatea celor obligati, in virtutea functiei sau profesiei, sa respecte sau sa garanteze exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. De aceea, nu a fost omisa nici evolutia dreptului intern, pozitiva sau negativa, autorii indicand – acolo unde au fost identificate – consecintele hotararii, care ar trebui sa foloseasca celor interesati pentru a descoperi remediile interne actuale.

Metodologia aleasa au plecat tocmai de la o analiza foarte atenta a situatiei de fapt, a motivarii fiecarei hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe fond, pentru a identifica mecanismul care a condus in final la incalcarea drepturilor fundamentale.

Accesul la baza de date

Prin intermediul paginii http://www.hotararicedo.ro

Inregistrarea ca utilizator este in prezent gratuita pentru primirea unui newsletter si accesul la o parte din optiunile site-ului, printre care si utilizarea cautarii in baza de date, cu acces liber la hotararile pronuntate pana la data de 31 decembrie 2004.

Contul gratuit se poate inregistra accesand link-ul http://hotararicedo.ro/index.php/users/register

Motorul de cautare este disponibil la sectiunea „Baza de date” http://hotararicedo.ro/index.php/search

Pentru viabilitatea proiectului, singura varianta posibila in prezent este cea a asigurarii accesului pe baza unui abonament, in cuantum rezonabil, pentru asigura accesul publicului larg la aceste resurse juridice (valoarea abonamentului fiind comparabila cu cea a revistelor juridice online).

Abonament pentru cont profesional

Contul profesional asigura accesul la toate optiunile bazei de date si la toate hotararile existente in aceasta.

Avantajul consta in utilizarea motorului de cautare si accesul imediat si complet la hotararile nou-introduse in baza de date.

Dupa exemplul site-urilor dedicate exclusiv revistelor online, hotararile pot fi lecturate online, de pe orice mijloace electronice care permit afisarea paginilor in format html si logarea securizata.

Abonatii detinatori ai contului profesional vor beneficia de oferte promotionale din partea Editurii Universitare, precum transmiterea cu titlu gratuit a volumului urmator al culegerii de jurisprudenta CEDO (sub conditia valabilitatii abonamentului de tip anual la data lansarii), dar si alte gratuitati sau reduceri la achizitia de carti, potrivit promotiilor ce vor fi comunicate la adresa de contact.

Contul profesional se poate inregistra accesand link-ul http://hotararicedo.ro/index.php/subscription

Confidentialitate si drepturi de autor

Confidentialitatea datelor personale este garantata de prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Orice prelucrare a datelor va fi facuta numai cu acordul persoanei in cauza.

Editura Universitara nu permite utilizarea informatiilor la care asigura accesul online, decat cu respectarea conditiilor privind drepturile de autor asupra lucrarii, in conformitate cu legislatia interna si cea internationala.

Cautarea in baza de date

Cautarile se pot face si dupa o singura litera, insa va fi vizat numai campul „Denumirea cauzei”. Pentru a obtine rezultate cat mai fidele si mai rapide este recomandata cautarea dupa cel putin 3 litere si/sau cifre.

Fiecare hotarare are asociat un document Word continand forma originala (in limba franceza sau engleza), iar cautarea are in vede si acest text, precum si – acolo unde este cazul – textul din documentul Word continand forma publicata in Monitorul Oficial.

Prin intermediul optiunii „Cautare generala” se realizeaza o selectie extinsa a hotararilor, indiferent de pozitia in cuprinsul fiecareia a cuvantului cautat.

Avand in vedere volumul de informatii existente in baza de date, este recomandata introducerea unor termeni si criterii de cautare cat mai detaliate pentru a se obtine un rezultat cat mai pertinent.

Folosind optiunea „Cautare avansata” se poate rafina selectia hotararilor, in functie de natura elementelor utilizate:

– Denumirea cauzei – cautare in functie de numele reclamantului

– Statul parat – cautare in functie de o anumita tara

– Cuvinte din document – cautare dupa o anumita succesiune de litere si/sau cifre din hotarare

– Cuvinte cheie – cautare dupa cuvinte folosite pentru indexare, atribuite fiecarei hotarari (prevazuta cu functia autocomplete)

– Numarul cererii – cautare dupa o anumita succesiune de cifre

– Articolul invocat – cautare in campul „Solutii” disponibil pentru fiecare hotarare, in functie de articolele din Conventie sau Protocoalele aditionale

– Solutie – cautare in campul „Solutii” in legatura cu fiecare articol invocat (incalcare, neincalcare, inadmisibilitate etc.)

Folosind optiunea „Filtrare dupa data” se pot selecta numai hotararile pronuntate intr-o anumita perioada (interfata de interogare incarca automat perioada cuprinsa intre data celei mai vechi hotarari si data interogarii).

Prin „Sortarea rezultatelor” se pot ordona hotararile in lista de rezultate in functie de anumite criterii:

– Dupa relevanta – se genereaza automat o anumita importanta a rezultatelor in functie de informatiile locale din documentele individuale (pozitia cuvantului cautat in hotarare, forma exacta sau compusa a cuvantului, repetabilitatea acestuia etc.), dar si in functie de informatiile globale ce determina un anumit clasament pe grad de importanta

-Dupa data emiterii – sortarea se face in functie de data pronuntarii hotararii

– Dupa denumirea cauzei – sortarea se face alfa-numeric, in functie de succesiunea literelor/cifrelor din campul continand numele reclamantului

– Dupa numarul cererii – sortarea dupa campul cu acest nume

– Ascendent – listare in ordine crescatoare, in functie de criteriile anterior specificate

– Descendent – listare in ordine descrescatoare, in functie de criteriile anterior specificate

In mod implicit, rezultatele cautarii sunt asezate in ordinea ascendenta a relevantei lor fata de cuvintele sau expresiile cautate, astfel incat cel mai adesea este suficienta consultarea doar a primelor rezultate.

Pentru diversificarea cautarii pot fi folosite cateva functii suplimentare:

– AND – introducerea acestui termen intre doua cuvinte cautate va determina afisarea numai a hotararilor care le contin pe ambele (ex. proces AND echitabil)

– OR – introducerea acestui termen intre doua sintagme cautate va determina afisarea hotararilor care contin cel putin una dintre ele (ex. impartialitate OR independenta)

– NOT – introducerea acestui termen intre doua cuvinte cautate va determina afisarea hotararilor care contin primul cuvant, insa nu si pe cel de-al doilea (ex. proces NOT penal)

– „…” – introducerea mai multor cuvinte cautate intre ghilimele va determina afisarea numai a hotararilor care contin cuvantul exact sau intreaga expresie (ex. „accesiune”, „actiune in revendicare imobiliara”)

– * – pentru cautarea cuvintelor derivate se poate adauga o steluta inainte sau dupa radacina (ex., acces* va determina afisarea hotararilor ce contin accesul, accesibilitate, accesiune etc.)

– NEAR – introducerea acestui termen intre doua cuvinte cautate va determina afisarea hotararilor care contin ambele cuvinte, la o distanta de maxim 80 de alte cuvinte intre ele (ex. independenta NEAR magistrat)

Motorul de cautare este optimizat pentru limba romana, fiind posibila introducerea unor cuvinte de cautare continand diacritice. Vor fi identificate cuvintele cautate indiferent daca se folosesc sau nu diacriticele („hotarare” sau „hotarare”). Pe pagina hotararii accesate nu se va afisa insa, de regula, decat forma cu diacritice.

Termenii de cautat pot fi introdusi fie cu majuscule, fie cu litere mici, motorul de cautare nefacand distinctie, cu exceptia functiilor suplimentare de rafinare a cautarii, prezentate anterior, ce trebuie scrise cu majuscule (AND, OR, NOT etc.).

Afisarea rezultatelor

Rezultatele vor fi expuse intr-o lista, ordonate ascendent sau descendent, dupa relevanta, data emiterii, denumirea cauzei sau numarul cererii.

Pe pagina rezultatelor, in partea de sus, se gasesc optiuni de reordonare a acestora, iar in partea de jos a paginii pot fi selectate mai multe criterii de navigare in lista.

Fiecare hotarare este individualizata in lista de rezultate prin indicarea reclamantului si a statului parat, numarul cererii, data pronuntarii si emitent, iar alaturat se gasesc casute de previzualizare a solutiilor pronuntate in cauza, a rezumatului, a cuvintelor cheie si a formei sintetizate, ce pot fi accesate printr-un simplu click pe fiecare dintre acestea.

Aceste din urma optiuni permit utilizatorilor sa selecteze o hotarare numai daca indiciile oferite dupa previzualizare sunt suficiente pentru o concluzie de pertinenta a rezultatului prin raportare la obiectul cautarii.

Accesarea hotararii se face printr-un click pe denumirea acesteia, dupa care se afiseaza intregul continut pe o singura pagina. Pentru revenire la ecranul anterior se foloseste comanda „Back”.

Pe pagina continand lista rezultatelor se gaseste o legatura directa pentru a reveni la ecranul de cautare avansata sau generala („Cautare noua” / „Modificare cautare precedenta”), iar pe pagina fiecarei hotarari se gaseste si optiunea directa „Inapoi la lista de rezultate”.

Accesarea hotararii

Dupa accesarea hotararii vor fi afisate pe o singura pagina toate informatiile: reclamantul, statul parat, numarul cererii, emitent, data pronuntarii, cuvinte cheie, solutii, rezumatul hotararii, forma sintetizata in limba romana, consecintele hotararii, forma publicata in Monitorul Oficial, forma originala a hotararii.

Pe aceeasi pagina poate fi deschisa casuta de „Cautare pe pagina”, ce permite saltul direct la un cuvant (se vor folosi diacriticele).

Printr-un singur click pe un cuvant cheie se va deschide o pagina separata continand lista hotararilor din baza de date care au asociat acelasi cuvant cheie.

Daca hotararea accesata nu contine termenii cautarii generale sau avansate, se recomanda deschiderea documentelor Word asociate, continand forma integrala, astfel cum a fost publicata in Monitorul Oficial sau forma originala in limba franceza sau engleza.

Contul profesional asigura accesul la toate optiunile bazei de date si la toate hotararile existente in aceasta. Se adreseaza profesionistilor (magistrati, avocati, consilieri juridici, mediatori, cadre didactice, jurnalisti etc.), persoanelor fizice autorizate, societatilor comerciale sau oricaror persoane juridice care in activitatea lor au contact cu jurisprudenta CEDO si doresc sa se informeze in timp util sau sa foloseasca resursele pentru identificarea hotararilor relevante.

Tip abonament: lunar – 30 lei (TVA inclus); trimestrial – 90 lei (TVA inclus); semestrial – 170 lei (TVA inclus); anual – 300 lei (TVA inclus)

Pentru informatii suplimentare, contactati

EDITURA UNIVERSITARA

www.editurauniversitara.ro

Secretariat:

Tel:  021-315.32.47; 021-319.67.27

0744 EDITOR; 0724 EDITOR

Fax: 0372876458@vodafonefax.ro

Mail: comenzi@editurauniversitara.ro

redactia@editurauniversitara.ro

secretariat@editurauniversitara.ro

Posted in Alte publicatii, Evenimente, Parteneriate, Publicatii.

Tagged with .



aaaa