Skip to content


Conferinta CSDE – Proprietatea industriala si concurenta comerciala in dreptul UE, 7 iunie 2011

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 7 iunie 2011, ora 14, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125

Conferinţa

„Proprietatea industrială şi concurenţa comercială în dreptul UE”

Conferinţa va fi susţinută de către Dr. iur. Anca Daniela Chiriţă, Europa-Institut, Saarland University, Germania.

Evoluţii recente în materia dreptului european al concurenţei au fost marcate de interpretări controversate privind vânzările legate ale noilor technologii precum în cazul Microsoft, dar şi de alte investigaţii precum Google sau IBM care aduc în discuţie elemente de dreptul proprietăţii industriale precum patente sau mărci înregistrate şi contextul cel mai potrivit şi anume concurenţa neloială.

Problema de fond este lipsa armonizării legislative în domeniul concurenţei neloiale precum şi a legislaţiei primare în domeniu. Deşi prevederile din Tratat nu fac referire la elemente ale unui abuz sau la exploatarea unei drept imaterial, jurisprudenţa recentă prezintă tendinţe contradictorii în a interveni în cazuri specifice din sectorul IT (technologii informaţionale) şi cel farmaceutic în detrimentul proprietarului care deţine un avantaj concurenţial neloial bazat pe informaţii care ar trebui puse la dispoziţia concurentului întrucât nu ar fi protejate de un drept imaterial ori care fac obiectul procesului de standardizare industrială. Faptele săvârşite cu intenţia de a induce în eroare sau de a face reprezentări eronate cu privire la existenţa unor drepturi de proprietate industrială care se cer protejate reprezintă acte neloiale care fac obiectul dreptului concurenţei.

Argumentele legale se bazează pe prevederi foarte generale completate de legislaţia secundară, iar noile obiective generale ale Tratatului de la Lisabona sunt în măsură să sprijine o jurisprudenţă deja incipentă care depăşeste un model american în materia anti-trust şi al practicilor de excludere.

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate. Nu se percepe taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor, prin e-mail (mihai.sandru@gmail.com).

Conf.univ.dr.

Mihai Sandru

Posted in Evenimente.



aaaa