Skip to content


Dezbaterea „Instituţia Ombudsmanului: justiţie alternativă?”, 27 februarie 2012

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din România organizează, în seria „Cultura dreptului european”, la data de 27 februarie 2012, ora 14, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125

Dezbaterea

„Instituţia Ombudsmanului: justiţie alternativă?

Foto Agerpres, Alex Tudor

Pornind de la o lucrare publicată la de către Bogdana Neamţu şi Dacian Cosmin Dragoş („Instituţia Ombudsmanului: justiţie alternativă?” ), dezbaterea va reuni specialişti în domeniu care vor discuta rolul instituţiei Ombudsmanului în România şi Uniunea Europeană.

Odată cu apariţia instituţiei Ombudsmanului, acum mai bine de 200 de ani,  această instituţie a cunoscut o     proliferare semnificativă (se estimează că în 2004, 120 de ţări adoptaseră acest model). Instituţia poate să îmbrace numeroase forme, toate având în comun scopul lor de a contribui la realizarea unui echilibru în exercitarea puterii statului/ administraţiei publice în raport cu cetăţenii/ sfera privată. În ciuda acestei acceptari generale, natura şi rolul instituţiei Ombudsmanului sunt încă neclare. Instituţia nu se integrează foarte bine în doctrina clasică a separaţiei puterilor în stat, iar limitele intervenţiei Ombudsmanului se află la graniţa dintre politic şi juridic. De asemenea, eficienţa instituţiei atât din perspectiva cetăţenilor cât şi a co-existenţei cu celelalte instituţii nu este studiată aproape deloc. Poate fi instituţia Ombudsmanului înţeleasă ca un mecanism complementar sistemului de checks and balances specific statului de drept? Care este natura recomandarilor Ombudsmanului şi cum sunt ele percepute? Care este relaţia dintre Parlament şi Ombudsman? Ce face parlamentul în mod concret cu raportul elaborat de  Ombudsman? Cum funcţionează relaţia dintre alte instituţii (administrative) şi Ombudsman? Care sunt canalele inter-instituţionale utilizate? Există o cooperare sau transfer de informaţii între instanţele de judecată şi instituţia Ombudsmanului? În ce măsură a contribuit instituţia Ombudsmanului la crearea unei culturi cu privire la o bună guvernare în acele ţări unde ea a lipsit în trecut?

În prezenţa autorilor, va fi lansat volumul menţionat, publicat de către Editura C. H. Beck.

Conf.univ. Dacian Dragos, Foto Agerpres, Alex Tudor

Mihai Sandru, Foto Agerpres, Alex Tudor

CSDE vă mulţumeşte pentru retransmiterea acestei invitaţii către toate persoanele interesate. Nu se percepe taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor, prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro).

Parteneri: Editura C.H.Beck, Revista Română de Drept European, JurisclasorCEDO, Revista Forumul Judecătorilor, Editura Universitară, Revista „Dreptul” – Uniunea Juriştilor din România, SSJ.

Parteneri media: JURIDICE.ro, infolegal.ro, caleaeuropeana.ro, Curierul Judiciar.

Agerpres – volumul „Institutia Ombudsmanului…”; Erzsebet Dane, adjunct al Avocatului Poporului [foto 2];

Alte informatii: durata 2 ore.

27.02 – Debate „The ombudsman: An alternative to justice?”

Posted in Evenimente.



aaaa